Hoop
In de hulpverlening wordt de vraag vaak gesteld: Waar put je hoop uit? Op zichzelf een mooie vraag, die motiveert om op zoek te gaan naar nog aanwezig perspectief. Soms kón ik de vraag niet stellen, vanwege de enorme complexiteit in iemands leven. Kan je dan hoop bieden?
De laatste periode heb ik regelmatig gesprekken gehoord n.a.v. de oorlog in Israël. Ook daarin klinkt vaak de vraag: ‘Is er nog hoop?’ Naast de intense rouw die er is, leer ik (ook van Joodse!) sprekers, dat een deel van hen juist nu hoopvol is (geworden): de Messias komt!
Hoop heeft in het Hebreeuws meerdere betekenissen en gaat niet alleen om perspectief en vertrouwen. Het gaat ook om volhouden onder hoge spanning; het krijgen van uithoudingsvermogen onder zware druk en het ontvangen van troost.
Het mooie van ‘hoop’ is, dat het niet de voorwaarde in zich heeft dat er geen lijden is (lees bijv. Romeinen 8 v.a. 18). Hopen leert ons om door het lijden heen te kijken. Mits je het over hoop hebt die gestoeld is op Gods Waarheid. Want de Waarheid van God leidt door alles heen naar eeuwige Vrede!
Ik kan ook worstelen met moeilijkheden in dit leven en van deze wereld. Maar door geloof mag ik met Israël mee hopen op het Koninkrijk van de Messias dat spoedig komt!!
Misschien denk je; wat heb je daar nú aan? Ik begrijp de vraag, maar juist déze Hoop geeft mij kracht in alles wat een nieuwe dag mij weer brengt. Met vallen en opstaan leer ik door de donkerheid van dit leven heen te kijken. Gedragen door onze Hemelse Vader.
Ik wil je vandaag Hoop bieden met Romeinen 15:13:
Moge de God van de hoop
u vervullen van alle vreugde en vrede in het geloven,
zodat gij overvloedig wordt in de hoop,
in de kracht van de Heilige Geest!
Er is Hoop! Voor Gods volk Israël en van daaruit voor de hele wereld! Ben je ook Hoopvol? Ik geloof dat kerk en wereld het broodnodig hebben dat de Ware Hoop verspreid wordt!
Doe je mee?!
Shalom!
Els.
Reactie plaatsen
Reacties