Inprenten
Een tijd geleden zijn we hier thuis op vaste momenten dezelfde Bijbelgedeelten gaan lezen. Door het steeds (hardop!) herhalen ken ik er inmiddels een heel aantal uit mijn hoofd. Met onze zoon van 1 ½ doen we het net zo. En op zijn manier weet hij al precies welke woorden er in sommige psalmen staan. Inprenten heet dat.
Inprenten, ik vind het zowel een krachtig als een kwetsbaar woord. Met inprenten ‘breng je iets aan het verstand door het voortdurend te herhalen’, zo is de uitleg. Ons brein werkt zo dat het voortdurend herhaalde informatie opslaat als een patroon. Het laat zich niet meer zo makkelijk verwijderen. Een kinderbrein is hierin heel ontvankelijk. Dat is tegelijk ook de reden waarom ik inprenten kwetsbaar vind. Ik denk dat je er als volwassene goed van doordrongen moet zijn wát je je kind inprent en waarom.
Israël kreeg ook de opdracht om hun kinderen woorden in te prenten: Hoor Israël, de HEERE, onze God, de HEERE is één! Daarom zult u de HEERE uw God liefhebben met heel uw hart met heel uw ziel en heel uw verstand. Deze woorden die Ik u heden gebied moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken… (Deuteronomium 6:4-7).
De Bijbel gaat een laagje dieper dan het woordenboek. Het gaat niet alleen om het verstandelijke kennen, onlosmakelijk is het doen eraan gekoppeld.
Dat maakt dat je je als volwassene niet alleen ervan bewust moet zijn welke kennis je kinderen doorgeeft, maar ook hoe je ze hierin tot voorbeeld bent. Daarom vind ik het zo mooi dat er staat deze woorden moeten in uw hart zijn...
Ik heb vol verwondering bij de woorden uit Deuteronomium 6 stil gestaan: JHWH wil élk mens dicht bij Hem houden, in élke situatie. Is dat niet het mooiste om naar elkaar én juist naar kinderen over te brengen?!
Het is dus geen slaafs lesje ‘uit het hoofd leren’. Door van het Woord van God iets ‘heiligs alledaags’ te maken, wordt het je leefwijze in alle opzichten. Zo is inprenten vol kracht!
Shalom!
Els,
Reactie plaatsen
Reacties