De eerste oogst
Ik vind het elke keer weer zo’n openbaring om Gods principes in de Bijbel te ontdekken. God zegt tegen Israël: het eerste dat je ontvangt/oogst is voor Mij (o.a. Exodus 23:19)[1]. Het geven aan God heeft niet als gevolg dat wij minder hebben, dat is onze aardse manier van geven. Als God van ons onze eerstelingen ontvangt dan geeft Hij er Zijn zegen over en zorgt Hij voor vermenigvuldiging. Dit vraagt om geloof en vertrouwen dat Hij de Bron van groei en oogst is (Deut. 28:12).
Deut. 26:2-11 laat heel mooi zien hoe de eerstelingen aan God opgedragen werden als een dankoffer. Een herinnering aan de bevrijding uit Egypte en het startpunt van de oogst. Wat een prachtig (Messiaans) beeld ligt hier al in. Het eerste dat geoogst kon worden was gerst. Israël kreeg de opdracht van God om de eerste oogst naar de priester te brengen:…dan moet u de eerste schoof van uw oogst naar de priester brengen… (Leviticus 23:9-15). De priester bewoog het gerst als dankoffer voor de Eeuwige God. Niet alleen voor deze gerst, maar ook voor de oogst die nog zal volgen.
Ook in deze ‘eerstelingenopdracht’ zien we de Messias al aanwezig en tijdens Zijn leven zien we het in vervulling gaan. Vlak voor Jezus zou sterven, spreekt Hij over de tarwekorrel die moet sterven om daarna vrucht te dragen (Joh 12:24). Heb je door dat Hij dit uitsprak in de dagen voor Pesach en dus ook vlak voor het Eerstelingenfeest? Hij wist wat er ging gebeuren en dat Zijn tijd bijna gekomen was.
Precies toen de priester het offer bewoog in de tempel, werd Jezus voor God voorgesteld als de Eersteling van de grote oogst, Hij heeft de dood overwonnen en de oogst zál volgen!
Ik denk weleens; mensen die zoeken naar een manier om het Evangelie te delen, zouden Gods feesten moeten gaan (mee)vieren. Van het begin tot het einde laat God daarin zien dat Hij de wereld liefheeft. Niks is voor niks gebeurd, ook niet in het Eerste testament.
Alles klopt!
Alles loopt uit op Leven zoals God het heeft bedoeld!
Shalom!
Els
[1] Het feest van de eerstelingen valt op de eerste dag van de week na de gewone sabbat die op Pesach volgt.
Reactie plaatsen
Reacties