Omertelling
Vroeger werd er in ons gezin wel een aftekencirkel gebruikt om naar een verjaardag toe te leven. Zó werd er naar uitgekeken. Door het aftellen stond de hele periode al in het teken van de komende verjaardag.
God heeft de opdracht gegeven om te tellen van het ene naar het andere feest: …Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen… (Leviticus 23:16). Het gaat over de omertelling[1] waar we nu ook middenin zitten. Het is de periode die Pesach verbindt aan het Wekenfeest[2]. Net als met het aftellen naar een verjaardag, is ook de omertelling een tijd van toeleven naar het Wekenfeest. Israëls God heeft juist met dit oogstfeest bevrijding gegeven door Zijn Thora te geven. Toen Israël de Thora ontving, waren ze echt vrij. Dit was de ‘eerste pinksterdag’ waar God verscheen in vuur en wind en waar Gods Geest duidelijk aanwezig was.
Vanaf het Eerstelingenfeest moesten de discipelen ook vijftig dagen wachten (omertelling). Toen ontvingen ze tijdens het Wekenfeest de Trooster, de Heilige Geest. Hij schrijft Gods Thora in de harten van mensen. Hij leert ons wat Gods wil is. Hij geeft ons zicht op Yeshua’s terugkomst, op het Vrederijk waarin de Thora volmaakt geleefd en onderwezen zal worden.
Ik heb erover nagedacht wat de omertelling voor ons betekent. In het Eerste Testament werd dagelijks een deel van de oogst geofferd. Ik vind dit zo mooi. Dat wat we van God ontvangen, geven we aan Hem terug en Hij zegent dat. Een manier van leven waarin gebrek niet voorkomt. Het is een periode van bezinning én van hoop! Voor mezelf is het steeds de vraag of God het Centrum van mijn hele leven is en of ik de mensen om me heen Zijn liefde toon door lief te hebben.
Tijdens de omertelling wordt Psalm 67 vaak geciteerd. Al lezend word ik steeds weer blij en hoopvol …God zegent ons[3] en alle einden der aarde zullen Hem vrezen!
Het (ver)tellen is de moeite waard en leert je over alles wat moeilijk is heen zien; de Bevrijding is gekomen en zál voltooid worden!
Shalom!
Els
[1] Een Omer is een maat voor gerst, dat in die periode dagelijks als offer werd gebracht.
[2] Sjawoe’ot, bij ons vaak Pinksteren genoemd.
[3] Israël
Reactie plaatsen
Reacties