Elke dag een cadeau…
“Over weinig dingen in het leven en de wereld hebben we nog controle. Zo’n adventskalender geeft dan houvast en zekerheid. Elke dag maak je een vakje open en zit er een cadeautje in. Als advent begint start ik de dag met een lach…” zo las ik op een nieuwssite. Wij mensen zijn gevoelig voor verrassingen en cadeaus. Het gevoel van ‘elke dag een cadeautje openmaken’ krijg ik als ik de Bijbel lees. Elke dag heeft de Auteur van dit Boek weer wat nieuws voor mij in petto. Vanuit Zijn liefde, vaak bemoedigend en soms confronterend. De Bijbel is een levend Boek (Hebr. 4: 12). Ook is de Bijbel een voluit Joods Boek. Alleen daarom al kunnen we als gelovigen niet om de Joden heen, het Heil is immers uit de Joden (Joh.4:22). Ik kan me zo dankbaar voelen dat we de Bijbel in onze eigen taal kunnen lezen. Daarbij zie ik het als een grote (en noodzakelijke) zegen om onderwezen te worden vanuit de Joods/Hebreeuwse oorsprong van de Bijbel[1]. De oorspronkelijke Bijbelse taal (Hebreeuws) wordt ook wel de Godstaal genoemd. Het is een rijke taal, waarin elk woord, ja zelfs elke letter als een levend wezen wordt gekenmerkt.
Eén van de ‘cadeaus die ik pas mocht openmaken’ was een uitleg over de bekende geslachtsregisters (of de onbekende?). Het geslachtsregister uit Genesis 5 vertelt ons namelijk het Evangelie. Dat zou je in onze Nederlandse taal nooit ontdekken. Als de namen van de geslachten van Adam tot Noach vanuit het Hebreeuws achter elkaar worden gezet, dan lezen we:
De mens is geplaatst als sterveling in verdriet. De geprezen God zal Zijn gezalfde/onderwijzing doen neerdalen. Door Zijn dood zullen wij rust en vertroosting smaken.
Indrukwekkend vind je niet?! Geen woord, geen naam staat er voor niets in de Bijbel. Ik kan iedereen aanraden om te gaan schatgraven naar de oorsprong. Gods Geest werkt krachtig door het Woord heen en door terug te gaan naar de wortels van de Bijbel ontdek ik, meer dan ik al deed, dat ik geen adventskalender van 24 dagen heb, maar een cadeau voor 365 dagen per jaar! Hallelujah!
Shalom!
Els.
[1] Op www.hoezithet.eu/onderwerpen staan studies die gaan over de oorsprong van de Bijbel. O.a. ‘Statenvertaling of Tenach en B’rit Chadasha’
Reactie plaatsen
Reacties